Sadeemir Admin
Aktiflik : Mesajlar : 238 Üyelik tarihi : 19/06/11
| Konu: Pırasa Faydaları Paz Haz. 26, 2011 5:36 pm | |
| [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] PIRASADiğer İsimleri : Al Hum porrum, Leek, PoireauBotanik Bilgi : Zambakgiller familyasından; sebzelik bir bitkidir. Soğanı uzun ve gömeklidir. Yazın ürün almak için ilkbaharda veya güz aylarında; kış mevsiminde ürün almak için ise yaz aylarında ekilir. Yurdumuzda Kamış pırasası ve Kara pırasa denilen çeşidi çok yetiştirilir.Faydaları Pırasada potasyum, sodyum, kalsiyum, klor kükürdü vardır. Bazı hastalıkların tedâvisinde kullanılması, ihtivâ ettiği kükürtlü uçucu yağlardan ileri gelmektedir. Çiğ olarak yendiğinde içerdiği ürik asidi dolayısıyla temizleyicidir ve yemek borusu iltihabına karşı etkilidir. Arpa ile pişirilip yendiğinde balgamı söker. Sebze olarak bol bol yendiğinde idrar sökücü, hazmı kolaylaştırıcı, kabızlığı giderici özelliği vardır. Yatmadan önce 1 fincan sıkılmış pırasa (beyaz kısmı) sinir hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Bir miktar pırasa iyice kaynatılıp suyu, banyo suyuna katılırsa vücutta görülen kaşıntılara, alerjiye iyi gelir.Basur memeleri için faydalıdır. Arı sokmasında da kullanılır.Öksürüğe karşı ince doğranmış pırasa süt içerisinde pişirilir, ılık bir hâle gelince bal ilâve edilerek ezilir. Günde üç defa yenilmeye devam edilirse öksürüğe iyi gelir. Güzellik İçinYağlı cilt için rendelenmiş pırasa suyuna küçük bir kaşık bal eklenerek elde edilen bileşim cilde sürülür ve gülsuyu ile temizlenir. Yine sütte kaynatılmış pırasadan (beyaz kısmı) elde edilen su, güzel bir cilt sağlamaya yardımcı olur. | |
|