[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ISPANAKDiğer İsimleri : Spinacia oleracea, SpinachBotanik Bilgi : Ispanakgiller familyasından; kış sebzesi olarak yetiştirilen bir yillik otsu bir bitkidir. Kazik köklü olup buna bagli ince saçak
kökleri vardir. Çiçekleri 6 - 12 li salkimlar halindedir. Tohumlari
dikenli ya da pürüzsüz olmak üzere iki tiptir. Yapraklarinin biçim,
renkve etliligi ile yaprak ayasinin düz ve kivircik olmasina göre
çesitli tipleri vardir. Tohumlari ile çogaltilir. Sonbahar ve ilk
baharda ekilir.
Terkibinde demir, vitaminler ve enzimler bulunur.Faydalari : Ispanak demirce en zengin gıda diye bilinirse de bu pek doğru olmayıp
daha ziyade proteince zengin bir besindir. Ayrıca içerdiği demir
bağırsaklarda kolay olarak emilemeyen türden olduğundan tek başına
kullanılarak içerdiği demirden faydalanmak pek mümkün değildir.
Ispanağın bileşimindeki okzalat ve fosfatlar onun emilmesini
engellerler. Bu yüzden beslenirken ispanak demirinin çözünebilmesini
sağlayan kereviz ile beraber kullanılmalıdır. Yine C Vitamini takviyesi
de demirin emilimine yardim eder. Ispanak da anti - depresan özellik
taşıyan bir çok madde olmasina rağmen tek başına alindiginda tam
etkilerini gösteremezler. Vücudun kolayca emilim sağlayabilmesi için
ıspanağın maydanoz ve tere otu ile birlikte kullanılması faydalı olur.
Kabızlığa karşı etkindir. Taze öz suyu iyi bir müshil etkisi gösterir.
Deri, prostat, akciğer ve idrar torbası kanserlerine karsı koruyucu etkileri vardır.
Yüksek oranda A, C, E Vitamini gibi antioksidan maddeler içerdiğinden kalp krizi geçirme, felç olma
ve katarakt rahatsızlığına yakalanma tehlikelerini azaltır.
Yaşlılık körlüğü denen makula dejenerasyonunu iyi gelir.
Potasyum yönünden zengin olduğundan tansiyonu düşürmeye yaralıdır.
Demirce zengin olup tamamen emilemez ise de gün aşırı devamlı yendiğinde 6 hafta sonra demir
oranının yükseldiği tesbit edilmiştir.
Yüksek oranda folik asit içermesi sebebiyle gebe kadınların omurganın bir yanının açık olması (spina
bifida) hastalığı yüzünden sakat çocuk doğurma riskini en aza indirir.
Yüksek oranda lif içerdiğinden kabızlığa iyi gelir.
Diüretik, yatıştırıcı ve tonik etkileri de vardır.
Yan Etkileri :
Gut, safra ve böbrek tasi rahatsizliklari çekenler yüksek oranda okzalat
ihtiva eden ispanagi yememelidirler. Normal insanlarda haftada iki
kereden fazla yememelidirler.