Sadeemir Admin
Aktiflik : Mesajlar : 238 Üyelik tarihi : 19/06/11
| Konu: Nar Faydaları Paz Haz. 26, 2011 5:50 pm | |
| [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] NAROrjinal Adı: Punica granatum Diğer İsimleri : Nar-bun, Şecere-i rümman, Rümman, Punica granatum, Pommegranate, GrenadierBotanik Bilgi :Nargiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdunun Doğu Akdeniz havzası olduğu sanılan nar yumuşak iklimli, sıcak ve kurak yerleri; kalkerli, derin ve yumuşak toprakları seven; aynı adlı meyvesi yenen ve 4-5 m’ye kadar boylanabilen küçük ağaçtır. Akdeniz bölgesinden Japonya’ya, öte yanda ABD’nin güneyi ile Güney Amerika Kıtası’na kadar yayılmış olup kimi yerde meyvesi için, kimi yerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde bolca, ayrıca iklimi uygun olan diğer bazı yerlerde de yetiştirilir. Kimi türlerinde, kışın dökülmeyen yaprakları genelde kısa saplı, kenarlar düz, ucu sivri, parlak ve karşılıklı dizilmiş durumda bulunur. Mayısta başlayıp yazın da açan özel nar kırmızısı renkli, süsleyici özellik taşıyan çiçekleri, çok kısa saplı, tek tek ya da 2-3 tanesi bir arada olur. iri bir portakal kadar büyüyebilen meyvesinin dış kabuğu, bir ucunda dişli bir taç taşır, esmer kırmızı ya da sarımsı yeşil renkte olur. Bu kabuğun içinde tatlı, mayhoş ya da ekşi ve kırmızı, pembe, kirli beyaz ya da sarımsı olan etli taneler bulunur. Bu tanelerin içinde de bitkinin tohumunu taşıyan sert kabuklu çekirdekleri vardır. Bitki, tohumları ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır.Nar ağacının kök, gövde ve kabuklan nişasta, mannit, reçine, tanen ve birtakım asitlerle alkaloitler içerir. Narın meyvesinde ise meyve şekeri, potasyum, magnezyum, C vitamini ile eser miktarda diğer mineraller bulunur. Nar, meyve olarak yenildiği gibi sıkılıp suyu çıkarılarak, şerbeti ya da şurubu yapılarak tüketilir. Meyvesinin Faydaları Olgun nar meyvesinin sıkılmış suyunun içilmesi ya da tanelerinin yenilmesi idrar söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve güçlendirici (tonik) etkiler sağlar.Ekşisinin suyu balla karıştırılıp ağızdaki yaralara sürülürse yaraları iyi eder.Ekşi nar balla macun yapılarak yenirse midenin iltihabını temizler.Rahim akıntısını keser.Şırası baş ağrısına, kusmaya, susuzluğa iyi gelir.Tatlı narın daneleri balla karıştırılıp yenirse kulak ağrısını geçirir.Göğsü ve boğazı yumuşatır, kalp çarpıntısını önler ferahlatır.İshali keserGövde ve Kökünün FaydalarıNar meyvesinin kabuklarının kurutulup toz halinde öğütülmüş hali, yaralarda kanı kesici olarak kullanılır.Kökü ya da kökünün kabukları suyla kaynatılıp içildiğinde içteki yaraları iyi eder.Nar ağacının kurutulmuş kök, gövde ve dal kabukları yakın zamanlara kadar en etkin tenya düşürücü olarak kullanılmıştır. Ancak, içerdiği alkaloitlerin insan için de birtakım zehirleri içermesi nedeniyle, bu kabuklar günümüzde kullanılmamakta, yerine, nar meyvesinden elde edilen infüzyondan yararlanılmaktadır.İnfüzyonun hazırlanması : Soyulan narın kabuklan iyice kıyılır. Bunlardan 3-5 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu infüzyondan, sabah ve akşamları olmak üzere günde iki kez birer bardak alınabilir. | |
|