[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ÜZÜMDiğer İsimleri : İneb, Grape, Raisin
Botanik Bilgi : Üzüm asmasının glikozca zengin olan
meyvesidir. Birçok çeşidi vardır. Taze veya kuru halde yenir.Bir
kilogram üzüm, içerdiği besin değerleri açısından, 1.150 litre süt, 390
gram et ya da 1.2 kilogram patatese eşdeğerdir.
Faydaları
Kanser oluşumunu önleyen, kalp krizi riskini azaltan üzüm, cildin güçlenmesini sağlıyor.
Kara, kalori değeri
yüksek olan üzümün, kalsiyum, potasyum, sodyum ve demir yönünden zengin
olduğu gibi, A, B1, B2, ve C vitaminleri açısından da önemli bir besin
kaynağı olduğunu belirtti.
Bazı karaciğer
hastalıkları ile kansızlığın tedavisinde etkili olan üzümün, yüksek
tansiyonu kontrol altında tuttuğunu ifade eden Kara, ”İçerdiği meyve
asitleri ve lifli yapısı ile mideye zarar vermeden, böbrek ve barsak
sisteminin çalışmasını düzenler.
Kanın temizlenmesine yardımcı olan bu şifa kaynağı meyve, doğum kontrol hapının yan etkilerini azaltır” dedi.
İçinde bulunan bor minerali beyin fonksiyonlarını arttırmaya yarar.
Vücudumuzdaki kemik ve sinir dokusunu, kasların çalışmasını ve kalp
atımlarını düzenleyen magnezyum, içeriğinde bol miktarda bulunur.
Kan oluşumu için büyük önem taşıyan ve özellikle gebelerde takviyesi gereken demir mineralini içerir.
İçinde bulunan potasyum sinir sistemi ve düzenli kalp ritmi için önemli bir mineraldir.
İçinde bulunan inositol, kolesterol düzeyini azaltmaya yardımcıdır.
Ayrıca inositol, saçların büyümesi için hayati bir vitamindir.
İçinde bulunan B1 vitamini kan şekerinin yakılması, kalp sağlığının
korunması ve öğrenme gibi beyin fonksiyonları için gerekli olan bir
vitamindir.Yaşlanmaya karşı koruduğu gibi alkol ve sigaranın zararlı
etkilerini de azaltır.
Üzüm lifli bir meyvedir. Lifli besinlerin kan şekerinin daha dengeli
yükselmesini sağladığı, kabızlık ve bazı kanser türlerinin önlenmesinde
yararlı olduğu saptanmıştır.