Sadeemir Admin
Aktiflik : Mesajlar : 238 Üyelik tarihi : 19/06/11
| Konu: Muşmula Faydaları Paz Haz. 26, 2011 5:51 pm | |
| [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] MUŞMULADiğer İsimleri : Beşbıyık, Döngel, İzgil, Mespilus, Germanica, Medlar, NeflierBotanik Bilgi : Gülgiller familyasından; kış aylarında yaprak döken, eğri büğrü gövdeli, dallı budaklı küçük bir ağaçtır. Çiçekleri beyaz veya pembe renklidir. Meyvesi (Muşmula), buruk ve hoşa gitmeyen bir tattadır. Etlidir. 5 bölmesi vardır, iyice olgunlaştıktan sonra yenir. Türkiye’de Kuzey Anadolu ve Marmara bölgesinde bolca yetiştirilmektedir.FaydalarıMuşmula meyvesinde çeşitli şekerler, organik asitler, pektin maddeleri, C vitamini ve karoten bulunmaktadır.Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. Bağırsakların iyi çalışmasını sağlar, ince bağırsak iltihabını giderir.Kandolaşımını düzenler. Sinirleri güçlendirir. Mide hastalıklarında faydalıdır. Lumbago ve nikriste kullanılır. Ana karnındaki ceninin düşmesini önler.Meyveleri suda pişirilip demlendikten sonra şekerle içilince, ishal ve dizanteri hastalıklarına iyi gelir.Muşmula çekirdeği idrar artırıcı özelliği bulunduğundan, böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde faydalır.Muşmula yaprağının kaynatılıp içilmesi halinde şeker hastalığına iyi gelir. | |
|