Sadeemir Admin
Aktiflik : Mesajlar : 238 Üyelik tarihi : 19/06/11
| Konu: Patates Faydaları Paz Haz. 26, 2011 5:37 pm | |
| [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]PATATESDiğer İsimleri : Solanum tuberosum, Potato, Pomme de terreBotanik Bilgi : Patlıcangiller familyasından; yer altındaki yumruları yenen otsu bir bitkidir. Yeşil kısımlarında, renksiz filizlerinde ve yeşilimsi yumrularında “Solanin” denilen bir madde vardır. Terkibinde bol miktarda nişasta, B ve C vitaminleri bulunur.FaydalarıYaklaşık yüzde 20’si karbonhidrat ve kalori değeri oldukça düşük. Bol B vitaminleri, C vitamini, protein, kalsiyum, demir ve fazla miktarda potasyum içeriyor.Orta boy bir patates, günlük C vitamini miktarının 1/3’ünü temin ediyor. Sindirimi kolaylaştırıyor. Kabızlığı önlüyor. [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Rendelenmiş patatesin tozlarının ya da nişastasının suda yapılan lapası yanık üzerine konursa ağrısını geçirir ve iyileştirir.İnce ince kıyılarak öz suyu çıkartılıp aç karnına günde 1-2 çay bardağı içildiğinde mide ağrılarını dindirir, ünseri tedavi eder.Kansere karşı korur.Yağda kızarmış olarak yenmezse kilo aldırmaz, şişmanlar ve şeker hastaları için iyi bir gıda olup şeker hastalarının, ekmek yerine bol patates yiyebilirler.NOT : Patatesin besleyici maddelerinin çoğunluğu, kabuğunun hemen altında veya yakınındadır, bu sebeple patatesin, kül veya buharda pişirildikten sonra soyulması gerekmektedir. Ancak potasyumun zayi olmaması için, patateslerin külde veya çift tabanlı tencerede pişirilmesi gerekmektedir. | |
|