Sadeemir Admin
Aktiflik : Mesajlar : 238 Üyelik tarihi : 19/06/11
| Konu: Kayısı Faydaları Paz Haz. 26, 2011 5:53 pm | |
| [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] KAYISIDiğer Adları : Şecere-i mışmış, Prunus armeniaca, Apricot, AbricotBotanik Bilgi : Gülgillerden; 4-6 metre boyunda bir çeşit meyve ağacıdır. Meyvesi (Kayısı); cevizden büyük, derisi ince, açık turuncu renkte, eti sulu, tatlı ve güzel kokulu, tek ve sert çekirdeklidir. Şekerpare, Şam, Tokaloğlu, İmrahor, Muhittinbey, Hacıkız, Hasanbey, Darende gibi çeşitleri vardır.Faydaları Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır. Karaciğerin tahrip olan kısmının tamirini yapar. Kemiklerin çok daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar. Kan yapımını artırarak,kansızlığa engel olur. Mide ve oniki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur, meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde rol oynar. Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır. Üreme sistemi üzerinde önemli rolü bulunup, cinsel gücü artırmaktadır. Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol oynar. Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli çalışmasını sağlar. Klinik ölümündeki reanimasyon çalışmalarında kalbin cevap vermesinde etkili olur.Kayısının potasyumca zengin,sodyumca fakir ve A vitaminin öz maddesi karotence zengin olması insan beslenmesinde çok önemli boyutlar kazandırmaktadır. Çekirdeğinden 3-4 gr dövülüp yense ya da suyla içilirse solucanı düşürür ve öldürür. | |
|