Kilo almaktan korkuyorum. Düzenli olarak sporumu da yapıyorum. Ama
beyaz ekmeği çok seviyorum. Beyaz ekmek yememde bir sakınca var mı?
H.B./Ankara
Beyaz ekmek
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kepeği alınmış undan yapılan bir gıdadır. Ayrıca kepeği alınmış
makarna ve benzeri besinlerde de kullanılır. Bilindiği gibi pirinç ve
buğday gibi taneli hububat türlerinin özellikle kabuk kısmı ya da halk
arasındaki adıyla 'kepek' kısımları tiyamin vitamininden zengindir.
TİYAMİNE İHTİYAÇ VAR
Bu taneler ya da unlar kepekten arındırıldığı zaman
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] tiyamin içerikleri önemli derecede azalır. Tiyamin vücutta enerjiye dayalı
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] metabolizmayı çalıştıran önemli bir vitamindir. Tiyamin eksikliğinde bu mekanizma yavaşlar. Özellikle ağır spor yapmak
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ağır işçilik
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] gebelik
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] emzirme ve yaşlılık gibi durumlar yüksek metabolizma hızı
gerektirmektedir. Bu durumda tiyamin ihtiyacı artar. Devamlı ve çok
alkol kullanan kişilerde de tiyamin eksikliği hızlı bir şekilde gelişir.
KRAMPLAR OLABİLİR
Sonuçta beyin-vücut sinir ağı liflerinde
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kalp-damar sisteminde ve mide-bağırsaklarda hasarlar gelişebilir. Şiddetli kramplar
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bacak ve kollarda uyuşmalar
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] kas ağrıları ve yürüme bozuklukları oluşur. Refleksler azalır hatta
kaybolur. Kalp yetersizliği gelişebilir. Bu nedenle kepekten
arındırılmış besinlerin kullanılması bu vitamin eksikliğini artırabilir
ya da ağırlaştırabilir. Tiyaminin en temel kaynağı olan ekmekten
yararlanılması gerekmektedir. Bu nedenle beyazlaştırılmış ekmek yiyen
kişilerin belirttiğim risk gruplarından olmaması gerekir.