Lifi bol bir sebze olan kabak, bağırsakları tembel olanlar için tercih edilmesi gereken sebzelerdendir Kabak sebzesi potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir Kabak bedeni temizler, sinirleri yatıştırır Besin değerinin kaybolmaması için kabağın buğuda pişirilmesi önerilirKavrulan çekirdekler, diğer çekirdekler arasında en fazla besleyici ve lezzetli olanıdır Sarı-beyaz renkte bir kabuk içinde bulunan kabak çekirdekleri kabuksuz olarak da üretilir
Kabak çeçirdeğinin yararları
Mineraller, esansiyel yağlar ve protein bakımından zengindir
Solucan düşürme özellikleri vardır Şerit solucanları ve diğer solucanları iyi bir defedicidir
Çinko içeriği, kabak çekirdeğini genellikle erkek ve kadın verimliliği için özellikle önemli yapar
İyi huylu prostatı büyümüş erkeklerin prostatının büyümesini durdurmak için kullanılır
Mesane iltihabı veya idrar tutulması gibi ikinci derecede böbrek rahatsızlıklarında da kullanılır
Kabak çekirdeği, büyümüş prostat veya prostat kanserinin mesaneden idrar çıkışını engellediği zaman gelişebilecek idrar yolları zorluklarından kurtarır
Eskiden beri ev ilaçları olarak mide bulantılarında ve deniz tutmalarında da kullanılmıştır
Kabak çekirdeğinin hangi zenginlikleri var?
Kabak çekirdeği, minerallerin mükemmel bir kaynağıdır
Bir bardağın ¼ ünü dolduracak kabak çekirdeği çinkonun tavsiye edilen günlük alımının %20 sini, magnezyum ve manganezin ise %50 sini sağlamaktadır
Bazı B vitaminlerini içerdiği gibi kemik sağlığı ve kan pıhtılaşması için ihtiyaç olan K vitaminini önemli bir miktarda da içermektedir
Yağ içeriğine gelince, kabak çekirdeği, hormon dengesi, beyin fonksiyonu ve cilt sağlığı için ihtiyaç olan omega 3 ve omega 6 esansiyel yağlarını birlikte almak için iyi bir kaynaktır
Özellikle kimler yemelidir?
Prostatı büyümüş kimseler
Kısırlık veya hormonal dengesizliği olan kimseler
Solucan ve tenya bulunan kimseler
İdrar tutukluğu olan kimseler
Mesane iltihabı olan kimseler
Kemik erimesi olan kimseler
Önerilen kullanma şartları ve miktarlar Kabak çekirdeği, çerez olarak yenebildiği gibi, musliye, salatalara veya fındık çekirdek kavurmalarına ilave edilerek te yenebilir Günlük doz iki tatlı kaşığı veya 20-30 gr kadar olması uygundur Sabah akşam devam edilir
Kabak Çekirdeği Erkeklerin Kemikleri için Koruyucudur Daha yaşlı erkekler için kemik erimesi (osteoporotik) büyük önem taşımaktadır 50 yaşın üzerinde 8 erkekten birinde kemik erimesine rastlanmaktadır 45-92 yaş arasına değişen yaşlarda 400 erkek üzerinde yapılan bir(American Journal of Clinical Nutrition) çalışmada düşük çinkolu diyetle, düşük kan seviyesi ile osteoporoz arasında bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir Kabak çekirdeği gibi çinko bakımından zengin bir diyetin prostat sağlığına yaptığı katkıya ek olarak kemik yoğunluğunun iyileştirilmesine de katkı sağlar Kabak Çekirdeğinin Mafsal İltihaplarında(artrit) Anti-enflamatuar Yararları Var
Prof DrAhmet Aydın