Mutfakda lazım olan faydalı bilgiler
*Yemeğin miktarını artırmak gerekiyorsa, tuz ve baharat dışında kalan herşeyi aynı ölçüde artırmak gerekir.
*Yemegin tuzu ve karabiberi tadına baktıkdan sonra konulur.
*Yemek ateşten alındıktan sonra, kapağın hemen açılması gerekir. Yoksa,
yemek fazla yumuşar. Kapağın yemek soğudukdan sonra kapanması gerekir.
*Yemeğin çabuk soguması için, buzdolabına konulmaması gerekir. Kabıyla
birlikde içine iki tatlı kaşığı tuz atılmış soğuk suya oturtmak
yeterlidir.
*Yemeğin tuzu fazla kaçmışsa, içine 1 tane büyük patates konur.
*Çorba fazla sulu olduysa, ateşden indirmenden önce 1 tane rendelenmiş çiğ patates konup biraz daha kaynatmak yeterlidir.
*Sebzeler küçük küçük dortanmalıdır. Böylece hem vitamin kaybı önlenir hemde çabuk pişmesi saglanır.
*Patateslerin kararmadan pişirlmesi için, pişme suyuna 1 çorba kaşığı sirke konulması yeterlidir. Böylece daha lezzetli olurlar
*Kızartma tavasından yağ sıçrıyorsa, kapakla kapatmak gerekir.
Artan yağı tekrar kullanmadan önce, ince bir süzgeçten veya tülbentten
süzmek gerekir. En iyisi artan yağı bir daha kullanmamaktır.
*Patlıcan kızartırken, kararmaması ve fazla yağ çekmemesi isteniyorsa,
kızartmadan önce 10 dakika tuzlu suda bekletilmesi yeterlidir.
*Tavuğun "nar" gibi kızarması isteniyorsa, pişmesine yakın üzerine tuzlu su süzmek gerekir.
*Ufak balıkların daha iyi kızarması için, una bulamadan önce süte batırılıp çıkarılması iyi olur.
*Lahana yada karbabaharlar pişerken çıkardıgığı kokuyu önlemek için bir parça tülbentten birkaç dilim ekmek sarılıp
tencereye koymak yeterlidir.
*Kıvırcık salatayı canlandırmak istiyorsanız bir kaba limon doğrayıp su
doldurmanız ve salataları doğradıkdan sonra içine koyup bir gece
bekletmeniz gerekir.
*Ciğerin daha lezzetli olması için sütün içinde yarım saat
bekletildikden sonra pişirilmesi yeterlidir. *Sucugu kolay soymak için
boydan boya çizmek sonrada su altında soymak gerekir.
*Salçanın bozulmaması için hava almaması şarttır. Bunu sağlamak için ağzını kapamadan önce kapağını zeytinyağla
yagladıkdan sonra sıkı şekilde kapatmak yeterlidir.
*Yemeklerde salçanın fazla kullanılmaması sağlık açısından faydalıdır.
*Domateslerin uzun sürek saklanması için serin karanlık ve rurutubetsiz
bir yere konulması gerekir. *Domatesleri kolay soymak için kaynar suya
çıkarmak yeterlidir.
*Limonun kurumasını önlemek için küçük bir tabapa 1 tatlı kaşığı sirke
konur. Sonra limon kesik tarafı tabapa gelecek şekilde yerleştirilir.
*Limonun suyunu artırmak için kesmeden önce 2 dakika kadar suda tutmak
yeterlidir. Limon kullanılacagı zaman enine degil de boyuna
kesilmelidir.
*Soğan soyarken gözlerin yaşarmaması için bir kaba konulmuş suyun içinde soymak yada üstüne "sirke" serpmek yeterlidir.
*Yumurtalar tek tek kırılmalıdır. Böylelikle bozuk olanı ayrımak kolay
olur. *Yumurtalar porselen kapta çırpılırsa hem daha iyi kabarır hemde
kararmaz.
*Yumurtanın sarısını akından kolayca ayırmak için küçük bir kapta
kırlıan yumurta başka bir kabın içine oturtulmuş ince delikli bir
süzgece boşaltılır. Böylelikle yumurtanın akı süzgecen deliğinden
altındaki kaba süzülerek akar . Sarısı ise süzgeçin alınta kalır.
*Izgara yaparken ızgaraını iyice ısınmasını beklemek gerekir.
*Sert etleri çabuk pişirmek için tencereye bir parça "ekmek içi" atmak yeterlidir.
*Kebaplık etlerin daha lezzetli olması için 1 fincan soğan suyu 1 fincan zeytinyağı yeterlidir (tavsiye ederim mutlaka yapın)
*Koyun veya kuzu eti üstlerine biraz "biberiye" serpilir kemik uçlarına
biraz sarmısak sürülür ve az rafine yagla fırında kızartılırsa daha
lezzetli olur.
*Haşlanan et sertleşmişse eski haline getirmek için şu işlem yapılır:
tencereye yarım çorba kaşığı tereyagı ve 2 bardak su kondukdan sonra
ateşe oturtulur. Kaynayınca etler kuşbaşı doğranıp ilave edilir. 15
dakika kadar pişirilir. Sonra arzu edilirse "söğüş" olarak yenilebililr.
Salça ilave edilerek yemekde yapılabilir.
*Et pişirirken limon suyu (1 kilo ete 1 çorba kaşıgı limon suyu) ilave edilirse, hem çabuk pişer hemde yumuşak olur
*Galeta tozu yerine fırınlanmış bayat ekmek tozu kullanmak daha iyidir. *Unla yapılan tatlılara biraz "tuz" konursa tadı artar.
*Sosisleri çatlamadan pişirmek için içine çok az süt konulmuş soğuk suda ve orta hararetli ateşde pişrmek faydalıdır.
*Yemeklerin pişme süresi kaynamaya başladıkdan sonra başlar.
*Yemeklerin yanmaması için tencerenin arar sıra oynatılması faydalıdır.
*En iyi yemek dibi kalın ve düz olan tencerede pişirilir
*Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha
lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz *Kabartma Tozuna
biraz toz şeker katın.
*Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar
Mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.
*Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz
bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin Ve nemli
bir bezle silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.
*Etin yumuşak olması için haşlama suyuna limon suyu yada sirke katın. Ancak kızartacaksanız bir gece sirkeli ve sıvıyağlı sosun
İçinde bekletin. Sosun içine taze bitkilerden ince ince kıyarak lezzet katabilirsiniz. Ardından eti hiç yağ koymadan kızartın
*Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın
*Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun.
*Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun
*Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
*Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.
*Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla
sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile Koyulaştırın. Bu
karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.
*Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.
*Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır
Ve Tazeliğini muhafaza eder.
*Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için, çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya (
Kaynar değil ) batırınız. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra olacaktır.
*Ayva reçeli yaparken eğer ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olmasını isterseniz, kaynayan şeker, suyunu iyice çekmeden
Ayvalar içine atılmalıdır. Yahut ayvaları evvelce pişirip yumuşadıktan
sonra şekerini katmalı, hafif ateşte iki saat pişirmelidir. O
Zaman rengi de güzel olacaktır.
*Benmari usulü bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız. Aksi halde pişim çok uzun sürer. Derin
Tencerelerden kaçınmalısınız. Su dolu kabın dibine küçük bir tabak koymayı deneyin. Böylece hararetli bir pişime engel
Olabilirsiniz.
*Hazırlanacak etleri pişirmeden bir saat önce buzdolabından çıkarın. Böylece daha yumuşak ve leziz olacaklardır.
*Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için, kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz
*Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir garnitür olur.
*Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden bir iğne ile deliniz.
*Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, evvela sirkeyi veya limonu
tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz.
*Gravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını sağlamak için, büyük delikli rende kullanınız.