Ben Nedir
Nevüs doğum izi veya ben anlamına gelen Latince bir kelimedir
Derideki konjenital işaretler için kullanılan genel bir terimdir
Mole Latincede “benek” kelimesi için kullanılmaktadır Konjenital ise "doğuştan gelen" demektir
Nevi, nevüsün çoğuludur Konjenital neviler doğuşta mevcuttur
İki çeşit ben bulunmaktadır: konjenital ve edinilmiş Pek çok bebek bensiz doğar
Zamanla benler görünmeye başlar Yirmi yaşından itibaren çoğu insanda 20-40 civarında kolaylıkla görünebilen ve vücudunun her yanına dağılmış ben mevcuttur
Bu benler yaşarken ‘edinilir’ ve genellikle kurşunkalemin tepesindeki silgi büyüklüğünü geçmez Sadece bazı bebekler (100’de 1 oranında) bir benle, yani konjenital bir nevüsle doğmaktadır
Bu benlerin büyüklükleri değişmektedir: 0,6 santimetreden küçük olabildiği gibi neredeyse tüm vücudu kaplayanı da vardır ki bunlara “dev konjenital nevüs” adı verilir
Vücutta bulunduğu yere göre ‘’"bathing trunk nevus" veya "garment nevus" gibi isimler alır Büyük nevi, yetişkinde 20 santimden ve bebekte 8 santimden büyük çapa sahip olarak ya da yüz veya ayak gibi bir vücut alanının büyük kısmını kaplayan diye tanımlanmıştır
Nevi büyüklük, şekil, yüzey dokusu ve tüylülük bakımından çok çeşitlilik göstermektedir Rengi açık tabadan simsiyaha dek değişmektedir
Çoğu kahverenginin tonlarındadır Bazıları ince tüylü iken çoğunda uzun, kalın, koyu renkli, kaba görünümlü veya kıvırcık tüy bulunur Bu tüyü kesmek veya tıraş etmek gelişimini artırmaz
Bazısı kalıcı olarak “tüyleri ürpermiş” bir görünüme sahiptir zira piloerektör adı verilen küçük kası epey büyümüştür Bu minik kas, soğuğa maruz kaldığında insan cildi üzerindeki tüyün dimdik durmasını sağlar
Konjenital(doğumsal)benlerin nedeni yakın dönemde keşfedilmiş olabilir! Araştırmacılar bir fetüsün derisinin ve sinirlerinin nöroektodermal hücre adı verilen vücudun aynı temel hücrelerinden hamileliğin 8 ila 24 hafta arasında oluştuğunu bilmektedir
Araştırmacılar HGF/SF (hepatocit büyüme faktörü/dağılım faktörü) adını verdikleri bir proteinin bu nöroektodermal hücrelerin büyümesi, göç etmesi ve "dağılmasından" sorumlu olduğunu bulmuşlardır
Nevüs görülen bireylerde bütün hücrelerde değil ancak bazı hücrelerde HGF/SF proteininin çok fazla/yanlış tipte bulunduğunu ve neticede nevüs hücreleri olarak adlandırılan ekstra pigmentli ve anormal deri hücreleri geliştirdiğimiz bulunmuştur
Bu hücreler "dağılır" ve neticede vücudumuza "dağılmış" benler oluşur Derimizin yüzeyinde çok fazla dağınık ben varsa bu durumda aynı hücrelerden beynimiz içerisinde de var demektir
Ben Tedavi bazılarımızın neden hidrosefalus (beyinde su), melanom (beyinde deri kanseri) ve nörokütanöz melanosiz (beyinde nevüs hücreleri) gibi sinir sistemi semptomları gösterdiğini açıklamaktadır
Japon bir araştırmacı yakın bir dönemde aşırı derecede / yanlış tipte HGF/SF vücut proteini bulunan fareler üretmiştir Bilin bakalım ne oldu? Fareler satelitli dev pigmentli benler geliştirdiler! Büyüleyici değil mi? Bunleri olan bu fareler oldukça sevimli görünüyorlar Ve tıpkı bizim gibi daha yüksek melanom deri kanseri geçirme riski taşıyorlar!
Anormal HGF/SF kazara spontan otosomal dominant genetik mutasyonlar denilen belirli bir çeşit vücut hücresi oluştururlar Bu mutasyonlar bir sonraki nesle aktarılmaz
Aynı ailenin iki çocuğunun da nevüs geliştirmesi için her birinin birbirinden bağımsız olarak anormal HGF/SF geliştirecek şekilde mutasyona uğraması gerekir Elbette bu gibi bir olay bir grupta bir veya iki defa gibi çok nadiren gerçekleşir
Nadiren nevüs görülen kişinin akrabalarından bir ikisinde de nevüs görülür Bunun nedeni bu bireylerin bağımsız olarak mutasyona uğrayıp anormal HGF/SF vücut proteini geliştirmeleri olmaktadır Elimizdeki 1000 ailelik grupta yaklaşık 5-6 ailede akrabalarında nevüs olan nevüslü bireyler görülmektedir
Şu anda, anormal HGS/SF'nin oluşmasını engelleyebilecek bilinen hiçbir yöntem bulunmamaktadır Anne babalarımızın çoğu çocuklarının dev bir ben ile doğmasından dolayı hamilelikte yaptıkları veya yapmadıkları bir şeye bağlı olarak bu durum gerçekleşip gerçekleşmediğini sormuşlardır, ancak elimizde ortak bir bulgu yoktur
Görünen o ki, bu olaylar tamamane şansa bağlı gerçekleşmektedir Resmin bütününe bakıldığında bir insanın başına gelebilecek çok çok daha kötü şeyler mevcutur
Bir çoklarımız hayatı bu kadar mutlu yaşayabildiğimiz için şükrederiz Biz; "Bu herhangi birinin başına gelebilir Bu kişi neden ben olmayayım?" demeyi öğrenmişizdir "Neden ben?" demek yerine
Benler Neden Oluşur?
Konjenital(doğumsal) benler bebekte genel olarak hamileliğin 2nci ve 6ncı ayları arasında meydana gelirler Bir nevüs çoğu zaman omurganın çevresinde simetrik olarak bulunur çünkü omurga ve deri aynı erken nörodermal hücrelerden beraber gelişirler
Çok az sayıdaki vakalarda doğumdan sonra beliren ve tardif ben adı verilen benler olduğu bilinmektedır Üyelerimizden birisi, "normal" olarak doğmuş ve 6 aylıkken oldukça büyük bir "bathing trunk" nevüsü gelişmiştir
Benler her iki cinsiyette, bütün ırklarda ve vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir En sık olarak Kafkas bireylerde ve en nadir Afrika kökenlilerde görülmekle birlikte İspanyol veya Asya kökenlilerde orta sıklıkta görülür
Normal ten renginden daha koyu olan ten renklerinde dev ben oluşma riski daha düşük görünmektedir Benler bulaşıcı değildir Kız çocukları oğlan çocuklarından daha fazla etkilenmektedir; oran 1 1/2 kıza 1 oğlan şeklindedir
Tek yumurta ikizlerinden birisinde dev ben görülürken diğerinde görülmediği örnekler mevcuttur Bu ikizler aynı genleri, aynı ortamı paylaşırken aynı HGS/SF vücut proteinini paylaşmazlar! Destek grubumuzda bugüne kadar sadece bir kaç ailenin 2 üyesinde geniş çaplı benler bulunmaktadır
Grubumuzda bir büyük-hala ve torunda sırt nevüsü ve iki kardeşte gövde nevüsü görülmüştür Şimdiye kadar grubumuzda bulunan geniş nevüslü hiçbir bireyin nevüs görülen çocuğu olmamıştır
ALINTI